30 December 2008

Ja, hvor lang tid tager det?

Det er et spørgsmål der ofte er dukket op, fra venner og kunder, men også fra mig selv. Og ofte har jeg tænkt, at hvis jeg havde svaret på det spørgsmål ville det være meget nemmere at prissætte de strikkede kreationer.
Selvfølgelig tager alle projekter ikke lige lang tid at strikke. Men jeg har valgt at strikke og tage tid på en fair-isle sweater på pind 4 mm, i størrelse dame-medium - så har jeg da et udgangspunkt!
Modellen er helt enkel: en lige-op-og-ned sweater med rund hals. Der strikkes med 2 farver ad gangen næsten hele tiden, bullen strikkes helt op med opklipning til ærmer. Ærmerne strikkes direkte på, oppefra og ned. Kanterne bliver også helt traditionelle: 2-farvet rib.
Sideløbende med strikningen vi jeg bringe opskriften (som er min egen). Man vil således have mulighed for at "strikke med", hvis trangen opstår..
Garnet jeg har valgt at bruge er en 2-trådet uld (Blue Faced Leicester) som jeg har farvet med diverse planter og svampe. Løbelængden er 275 m / 100 gram, og jeg bruger pind 3½ mm til ribkanter og 4 mm til selve sweateren.
Jeg bruger 4 bundfarver. Det er de mørke farver: Mørk grå, mørk indigo, mellem indigo og musegrå.
Der er 5 mønsterfarver, og de er lyse: varm gul, grøngul, lys fersken, laksefarvet og "bambi-farvet".
Da mine farver er hjemmelavede er det naturligvis ikke muligt at finde tilsvarende farver. Når man vælger farver til fair-isle er det vigtigste princip det at der skal være rigelig kontrast mellem bund- og mønsterfarver, således at mønsteret kommer til at stå tydeligt frem. Men ellers er der rimelig frit slaw..
Begynd strikningen med at slå 216 m op med mørk grå på rundpind 3½, 80 cm. Strik 2-farvet rib: 2 ret med lys fersken, 2 vrang med mørk grå. Den lyse farve er dominanten og skal ligge inderst på fingeren, nærmest strikketøjet, og kun over pegefingeren. Den mørke farve ligger over både pege- og langefinger og længst væk fra strikketøjet (yderst). Strik 3 omgange og skift mørk grå ud med mørk indigo. Strik 3 omgange og skift mørk indigo ud med musegrå. Strik 5 omgange.
--> Hertil er jeg kommet nu, og samlet strikketid er: 2 timer og 20 minutter.

1 comment:

  1. Dette her projekt vil jeg glæde mig til at fælge, Birthe, super sjov idé!

    Jeg tror simpelthen, at jeg vil stjæle lidt af konceptet og så prøve at tage tid på mit Seyfart-sjal INKL. oprulning af de mange hundrede meter garn i småbidder.

    Godt nytår til dig...

    ReplyDelete